top of page

KUNG FU VOOR KINDEREN

TAIJI (TAI CHI) VOOR VOLWASSENEN

Taiji

 

Taiji is meditatie in beweging. Naast de fysieke beweging, is er beweging van de interne energie binnen het lichaam. Deze levensenergie wordt in het Chinees Qi of Chi genoemd.

Taiji wordt al snel geassocieerd met een groep mensen, die in het park langzame gezondheidsoefeningen doet. Taiji is van oorsprong echter een interne vechtkunst, met een achterliggende filosofie en gezondheidsvoordelen.

 

Gezondheid

 

Taiji leert je onnodige fysieke en mentale spanning los te laten. Je opent je lichaam van binnen en maakt het zachter. Hierdoor kan Qi stromen en aangevuld worden. De staat van ontspanning en loslaten wordt 'Song' genoemd.

Door voortdurende cultivatie van Song wordt je geest kalm, stil en vredig. De Qi 'zinkt', waardoor het beter door de organen circuleert. Dit is bevorderlijk voor de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van een verbeterd immuunsysteem.

 

Stress in lichaam en geest daarentegen zorgt voor blokkades. Deze zijn vaak de oorzaak van allerlei blessures en gezondheidsklachten.


De diepte ontspanning die je bereikt zorgt voor helderheid, mindfulness en een verhoogd bewustzijn. Je wordt eerst bewuster van jouw eigen lichaam en geest. Vervolgens leer je hoe je je bewustzijn ook op een andere persoon kunt richten.

Met Taiji beoefening transformeer je jouw lichaam, geest, energie en persoonlijkheid op een positieve manier. Je wordt er stabieler, kalmer en vrediger van.

Interne vechtkunst

 

Taiji is een interne vechtkunst. Dit kan eenvoudig worden uitgelegd. Beweging zit meer in het lichaam, dan buiten het lichaam. Er is veel meer kracht aanwezig, dan de zichtbare bewegingen laten zien. De energie (Qi) in het lichaam wordt gecultiveerd en aangestuurd door Shen (bewustzijn) en Yi (intentie).

 

Taiji is niet gebaseerd op brute kracht, snelheid of hardheid. Het lichaam wordt niet aangedreven door spierkracht, maar door de interne kracht. Deze wordt ontwikkeld door een proces van 'loslaten' en door het op de juiste manier ontspannen van je spieren en bindweefsel. Deze methode stelt je in staat om zelfs op oudere leeftijd, wanneer de spierkracht is afgenomen, nog steeds dezelfde vitaliteit, gezondheid en zelfs kracht te behouden als die van een jongere en getrainde persoon.

Als je optimaal de gezondheidseffecten van Taiji wilt bereiken, dan is de beoefening van het vechtkunstgedeelte onmisbaar. Het is namelijk de ontwikkeling van de interne kracht, die de gezondheid bevordert. Het is de beweging van de Qi door het lichaam die je optimale gezondheid verschaft. Niet de choreografie van een Taiji vorm, die je 'leeg' uitvoert.

Interne beoefening van Taiji levert energie op, net als het opladen van een batterij. Andere vormen van lichamelijke oefening verbruiken energie.

 

Filosofie

 

Taiji is een interne vechtkunst met een achterliggende gedachte. Het is een kunst die je een bepaalde levenshouding aanleert. Zo leer je bijvoorbeeld jouw lichaam en geest op een kalme en gecentreerde manier om te laten gaan met stress. Het heeft een positieve invloed op je geest (denken), gemoedstoestand (emoties) en fysieke reacties (lichaam).

Via de partneroefeningen, de zogenaamde Pushing Hands, leer je de vechtkunst kant van Taiji beter kennen. Je leert mee te geven, zacht en gecentreerd te zijn, stabiel en kalm te blijven onder fysieke druk. Bij gewone meditatie leer je weliswaar kalmte te ontwikkelen in je zelf, maar deze kalmte verdwijnt al snel, wanneer er in je dagelijks leven van buitenaf druk op je wordt uitgeoefend. Taiji traint je om kalm te blijven, ook als je rust van buitenaf wordt verstoord.

 

Authentiek Yang Taiji curriculum bij Kung Fu Amstelveen Academy

 

Het curriculum van Kung Fu Amstelveen Academy is gebaseerd op de "Three pillars of Yang Taiji". 

De drie pilaren verwijzen naar drie stromingen ofwel lineages van Taiji: Huang Shen Shyan lineage, Tian Zhaolin (Yang Shao Hou) lineage en Sam Tam lineage. 

Als Taiji student bij Taiji Amstelveen leer je onder andere:

* Taiji Song Form - 6 essentiële ontspanningsoefeningen om lichaam en geest te transformeren tot een Taiji Body en Mind

* Huang Taiji 37 houdingen vorm

* Gevorderde Huang Taiji 37 houdingen vorm

* Compleet traditionele Yang Taiji syllabus - inclusief de unieke Ba duan Jin vorm EN de Large, Middle en Small Frame vormen

* Pushing hands - partneroefeningen

 

Voordelen van Taiji beoefening nog eens op een rijtje

 

* Stevig "gronden”, wat resulteert in meer fysieke, mentale en emotionele stabiliteit
* Meer vitaliteit en verhoogd prestatievermogen
* Toename van mentale scherpte en helderheid

* Verbeterde en gestroomlijnde lichaamshouding voor optimaal functioneren
* Aanvullen van de levensenergie (Qi). Je laadt jouw fysieke en mentale batterij op.
* Verbeterde nachtrust en meer uithoudingsvermogen 

* Positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen
* Leren leven in het “hier” en “nu”
* Meer focus en wilskracht
* Versterkt immuunsysteem en sneller herstelproces door opheffing van energieblokkades
* Versterking van spieren, pezen, bindweefsel, botten en gewrichten
* Meer flexibiliteit en beweeglijkheid van jouw lichaam 

* Stress reductie en vermindering van stress gerelateerde klachten
* Diepe ontspanning van lichaam en geest
* Verhoogd zelfbewustzijn

* Bewuster bewegen
* Verbeterde bloedcirculatie
* Meer controle over jouw ademhaling

Start bij voldoende aanmeldingen. 

bottom of page